Gyermekágyas segítők és dúlák

Milyen intervallumban vállalnak segítségnyújtást az általam képzett segítők? 

A várandósság nyolcadik hónapjától a szülést követő tizedik hétig. 


Mikor kezdjen dolgozni egy segítő a család mellett? 

Lehetőség szerint a nyolcadik kilencedik hónapban, hiszen a családtagokat és a család háztartását és szokásait egyaránt meg kell ismerni, mire megérkezik a kisbaba. 


Beleszólhat a segítő a család döntéseibe, választásaiba? 

A segítő nem azért van, okoskodjon, hanem azért, hogy láthatatlan angyalként segítse a folyamatokat, melyek egyáltalán nem tervezhetőek és előre kiszámíthatóak. 


Nem fogja kivenni kezedből a kisbabádat? 

A segítő nem azért van ott, hogy babázzon, hanem azért, hogy az édesanya válláról levegye a terheket és a lelkének pedig folyamatos megerősítést adhasson ebben az érzékeny időszakban. Ez alól akkor van csak kivétel, ha Te magad kéred meg, hogy büfiztessen, pelenkázzon, segítsen füröszteni... 


Mindenhez értenek a segítők? 

Nem. A gyermekágyas segítők nem szoptatási tanácsadók és nem babagondozási ügyekben profi személyek. Persze, előfordul közöttük, aki a gyermekágyas segítő képzésen kívül elvégzett sok másik képzést és van neki sokféle sapkája, mint például gyermekágyas dúla, hordozási tanácsadó, önkéntes szoptatástámogató, babamasszőr, baba-mama jógaoktató, védőnő, kisgyermek gondozó...


Ez a szolgáltatás ingyenes? 

Nem. Minden segítőnek saját maga által meghatározott óradíja van. Van, aki tud számlát adni. Míg mások a háztartási segítők adózásának rendje és módja szerint szerződnek le a családokkal.


Hol érhetők el a segítők? 

Többségük Budapesten és Pest megyében. De vannak már segítők Szegeden Tatabányán, Kecskeméten, Velencei tó környékén, Székesfehérváron, Komárom és Pécs körzetében is. 


GYERMEKÁGYAS SEGÍTŐK

Kik ők és mit csinálnak?

Gyermekágyas dúlaként azt tapasztaltam, hogy nem elég szülés után a család otthonában az a pár óra, amíg a lelket és a szoptatást sínre teszem. Kellene valami más. Hiányzik még valami.

Kellene egy kicsit tisztogatni a háztartási alapvető higiéniás felületeit, a konyhapultot, a wc-t, a mosdót. Áthúzni az ágyneműt. berakni a mosást, teregetni, vasalni, főzni, gyümölcslevet facsarni, bevásárolni, lerohanni a patikába. levinni a kutyát sétálni, játszani a nagyobb gyerekkel és még sorolhatnám...

Ugyanakkor az újszülöttes család személyes és háztartási szokásait késő akkor megismerni, amikor már az újszülöttel térnek haza. Kell, nagyon is kell már a várandósság utolsó hónapjaiban segíteni a családot.

Káros hozzáállás az édesanyáktól ilyenkor a minél hamarabb talpraállást és a multitascing irányítói és munkavégzői otthoni munkakörébe visszaerőltetni. Akkor is káros hozzáállás, ha a jövendőbeli nagymamák egyként állnak huhogni a család mellé: a te feleséged miért fekszik egész nap az ágyban? Bezzeg én annak idején. Én mindent is bírtam. Mit szólt volna apád, ha én akkoriban veled egész nap csak a lábamat lógatom. Leraktalak a kiságyba, jó sírtál, de egy idő után abbahagytad, nem lett neked attól semmi bajod, én meg mentem és csináltam, amit kellett.

A frissen szült anyának anatómiailag arra van szüksége, hogy minél többet pihenhessen vízszintesben. Tény, hogy a császárosoknak javasolják a talpon levést is, hogy ne alakulhassanak ki vérrögök az erekben. Ugyanakkor nekik sem azt javasolják, hogy főzzék meg a háromfogásost és lássanak neki a nagymosásnak.

A kisbabának az első hat hétben az édesanyjával való szimbiózisra van szüksége. Folyamatos bőrkontaktusra, igény szerinti szoptatásra, a szeparáció és napirend szerinti gondozási formák nélkül. Ezt sokan azért nem tudják biztosítani a babájuknak, mert nincs megfelelő lelki és fizikai támogatottságuk.

Vannak, akik alapból nem így szeretnék a babázást, hanem például a Suttogó tanításai alapján. Borzasztó nehéz a tájékozódás, hiszen mindenki mást mond, és ehhez természetesen mindenki ért. Ebbe a segítő nem szólhat bele.

Vannak családok, akik nem választanak, hanem a sors kér tőlük útvonal módosítást. A segítők között pedig vannak olyanok, akik betegen született kisbaba, avagy a szülés közben nehezített állapotba került édesanyát tudják a legjobban támogatni. Mindig minden sok szűrőn keresztül, sok szempont szerint értékelhető. A segítőknek szigorúan tilos ítélkezni, minősíteni, hangosan véleményt formálni.

Azokból lesz a legjobb a segítő, akik elfogadják az újszülöttes családok támogatásának alapszabályait és követelményeit, képesek a család igényeit meghallani, elfogadni, azokkal együttműködni, empatikusak, ugyanakkor kiválóan tudnak takarítani, háztartást vezetni. 

Természetesen a segítő a család igényeihez igazodik a babagondozást körülölelő döntésekben. Mindenki egyénileg bírálja el, hogy egy adott család igényeihez képes-e tudásával és tettrekészségével, érzékeny lélekkel a szívében és speciális, a biológia normát tükröző hozzáállásával másféle babagondozási elvárások mellé betársulni. Ha viszont betársult, akkor a család szabályai szerint kell a munkát végeznie.