Szülés közbeni önmenedzselés 

2020.03.27


Legutóbbi írásom nyomán többen is kértétek, hogy írjam össze azokat az ötleteket, amiket abban az esetben tudtok hasznosítani, ha a párotok mégsem mehet be veletek a szülőszobára. Először is tisztázzuk. Ez nem csak újratervezés, hanem komoly gyászfolyamat is. Illetve olyan érzéseknek a megébredése, amelyek eddig nem voltak jelen. Alapvető szükségletek esnek ki újratervezés során a pakliból. Pedig a szülésfelkészítőkön azt gyakoroltátok, hogyan lesztek hármasban egy csapat.


A hármasban egy csapat azt jelentette többek között, hogy te elengedheted a kontrollt és rábízhatod magadat a párodra, aki megtanult képviselni téged és elsajátította a vajúdástámogatás alapjait, a természetes fájdalomcsillapítástól a kényeztetésig. A hormonmunka megtámogatását. Biztonságérzeted megerősítését.


Most azonban napról napra változó szabályozások közepette veszítheted el választott segítőid és társad jelenlétének az esélyét. Mégis, mit lehet tenni ebben a helyzetben a kétségbeesés helyett? Helyesbítek. Után. (Megijedni és szomorúnak lenni igenis érvényes. Meggyászolni reményeinket szintén.)

------------------
Első gyakorlat:
Azt kérdeztétek, hogyan kérhetitek női felmenőitek erejét. Van egy gyakorlat, hét párna kell hozzá. Ha nincs hét párnád, akkor pokrócot is összetekerhetsz. Tedd le őket egy vonalba, és te ülj le eléjük egy nyolcadik valamire. Hunyd be a szemed és képzeld el, hogy mögötted generációk ülnek. A közvetlenül mögötted lévő párna a nagyszülői generációé. Anyai nagyanyád és apai nagyanyád. Ők ketten vannak. Mögöttük ülnek a dédmamák. Mind a négyen. És így tovább.
Csak hunyd be a szemed. Ha akarod, akkor csendben, ha akarod, akkor olyan zenére, ami segít ellágyítani és megnyitni a szívedet. Mindegyik asszony életet adott. Mindegyik asszonynál tapasztalás és a női erő bizonyos aspektusai vannak. Ha azt érzed, hogy a mögötted ülő generáció több fájdalmat és félelmet képvisel, akkor tegyél a mögötted lévő párnákra, valami kedveset. Virágot, termést, követ, egy rajzot. Anyáink és nagyanyáink szüléstörténete talán gyógyításra vár. Az ajándék tud segíteni nekik abban, hogy ők is segítsenek neked.


Talán nagyon elvont, talán nagyon spiri, amit írok, de sokan tapasztalták már meg, mennyire mélységesen működik.
Amikor ott ülsz női őseid képviselete előtt, és lehunyod szemed, elképzelhető, hogy testérzeteid lesznek. Könnyezel, átmosódik a szíved. Az is rendben van, ha zokogsz, vagy ha nevetsz. Lehet, hogy egy pillanatra megéled, mintha valaki hátulról megérintené a válladat. Lehet, hogy hangokat is hallasz majd. Nem, nem őrültél meg. Régebbi időkben ezek a megélések az embernek természetesek voltak. Nem szólt mindig valami a füleinkbe, valami kütyü, ami elvonja a fókuszt. A fül nyitott volt. Nem csupán a fizikai érzékelhetőre.
A vajúdóban, amikor ülsz a labdán, vagy az ágy szélén, elég lesz behunynod a szemedet. Hogy megérezd, ott ülnek mögötted.
-----------------------------------


A második gyakorlat egy meséhez kötődik.
Emlékeztek még a visszatérő motívumra? Szívd fel begyem... Üljetek le pároddal a földre, vagy az ágyra. Úgy, hogy ő hátulról átöleljen. Szívd fel magadba ezt az élményt, hogy amikor szükséged lesz rá a szülőszobán, ki tudd engedni. Nincsenek falak, ajtók, amik ezt az összefonódást szétválaszthatnák. A vajúdás az időtlenségbe kér. Ahol nincsenek határok és gátak.
--------------------------


A harmadik gyakorlat a szkíta harcosokat idézi.
Akik úgy harcoltak, hogy hátat a hátnak vetve lettek együtt egy törzs, négy kar, négy láb és két fej. Aludjatok összevetett háttal. Amikor azt érzed, hogy szülőszobán nagyon nagy szükséged lenne párod megtartó erejére, jusson eszedbe az eggyé fonódás a harcban. Idézd meg magadnak őt, és higgy annak az erejében, hogy ő is ezer érzékeléssel csakis rád gondol ezekben az órákban.
--------------------------------


A negyedik gyakorlathoz csak egy fotó kell.
A párodé, amit beviszel a szülőszobára. A gyermeketek ultrahang fotóját is viheted. Mindkettőben nagy támogató erő rejtezik. Most azt az ötletet kaptam egy édesanyától, hogy laminálja és úgy viszi be a fotókat a szülőszobára. Így még fertőtleníteni is lehet őket, ha valaki ahhoz ragaszkodna.
------------------------------
Az ötödik gyakorlat egy listaírás.
Saját magadnak összegyűjtve: egyél, igyál, menj ki pisilni, sétálj... (Persze kórház és szituáció függő a listád.)
-------------------------------


Hatodik gyakorlat: a kórházi táskád tartalmának átfésülése
...az új helyzetre való tekintettel. A telefontöltő most nem a párodnál lesz. És lehet, hogy egy kulacs lesz a jó megoldás, ha a több palacknyi ásványvizet nem tudod becipelni. Az is lehet, hogy be tudod, csak akkor egy gurulós bőröndbe kell átpakolni. Kérdés, hogy a gurulós bőröndöt beengedik-e, mert a kerekeire nem lehet húzni zacskópapucsot.
-----------------------------


Hetedik gyakorlat: beszéljétek át, hogy talán nem biztos, hogy jól jön az ígéret, hogy te bizonyos időközönként bentről jelentkezel.
Legyen megbeszélve, hogy vagy egyáltalán nem jelzel, vagy ne ijedjen meg, ha egy idő után talán már nem. Viszont, ha felvenne neked biztató mondatokat, amiket te meg tudsz hallgatni, akár a telefonodról, az nagy "manapontot" jelenthetne az erőnlétednek. Ezek a mondatok lehetnek meglepetések is. Akár egy szerelmi vallomás. Vagy egy mély megosztás. A meghatódás, az öröm, a szív pozitív katarzisa, a könnyek, a sírás, mind-mind az oxitocin áramlását segítik.
-------------------------


Nyolcadik gyakorlat: tudatosítsátok magatokban és egymásban, mit is jelent számotokra, hogy egy pár vagytok.
Erősítsétek magatokban a megélést, hogy nem választhat szét titeket senki és semmi. Ha méterek, falak, ajtók vannak köztetek a fizikai síkon, lelketek között akkor sincs semmi. Beszélgessetek és könnyezzetek együtt.
-----------------------------


A kilencedik gyakorlat már a gyermekágy idejére szól.
Játsszátok el, hogy együtt átélitek az aranyórát. Legyen félhomály, gyertyafény, felmelegített szoba, meztelen felsőtestek. Együtt ölelkezés hármasban. Intimitás. Összeérkezés. Időtlenség. Ez a "játék" erősen rásegíthet a tejtermelésre, mivel oxitocin áraszthatja el hármotok egységét.
-------------------------------


Tudom, hogy nem mindenkinek van olyan párkapcsolata, amiben az összes "gyakorlat" megélhető. Válaszd ki magadnak azokat a dolgokat, amiket saját magadra igazítva meg tudsz valósítani.
Szeretettel gondolok Rád. Rátok.


Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső 2020. március 27.