Gyermekágyas segítők

2019.10.15

Kik ők és mit csinálnak? Magyarországon egyelőre én Indítom őket útjukra egy napos (2019 októberétől két napos) érzékenyítő képzést követően és igény szerinti folyamatos mentorálás igénybevételét biztosítva. Miért és hogyan "találtam ki" őket? A helyzet az, hogy nem kellett őket feltalálni. Hollandiában ez egy bevett alap. A család TB alapon kap egy segítőt az első napokra, napi sok órában. Az illető több éves képzés elvégzése után profin ért a szoptatáshoz is és ellátja a háztartási teendőket. lelkileg is támogat, masszíroz, háztartást vezet, még főz is.


Ejnye, de nagyon megtetszett nekem. Hogy miért? Mert gyermekágyas dúlaként azt tapasztaltam, hogy nem lenne elég szülés után a család otthonában az a pár óra, amíg a lelket és a szoptatást sínre teszem. kellene valami más. Hiányzik még valami.
Mert kellene egy kicsit tisztogatni a háztartási alapvető higiéniás felületeit, a konyhapultot, a wc-t, a mosdót. Áthúzni az ágyneműt. berakni a mosást, teregetni, vasalni, főzni, gyümölcslevet facsarni, bevásárolni, lerohanni a patikába. levinni a kutyát sétálni, játszani a nagyobb gyerekkel és még sorolhatnám...


Ugyanakkor az újszülöttes család személyes és háztartási szokásait késő akkor megismerni, amikor már az újszülöttel térnek haza. Kell, nagyon is kell már a várandósság utolsó hónapjaiban segíteni a családot.
Káros hozzáállás az édesanyáktól ilyenkor a minél hamarabb talpraállást és a multitasking irányítói és munkavégzői otthoni munkakörébe visszaerőltetni. Akkor is káros hozzáállás, ha a jövendőbeli nagymamák egyként állnak huhogni a család mellé: a te feleséged miért fekszik egész nap az ágyban? Bezzeg én annak idején. Én mindent is bírtam. Mit szólt volna apád, ha én akkoriban veled egész nap csak a lábamat lógatom. Leraktalak a kiságyba, jó sírtál, de egy idő után abbahagytad, nem lett neked attól semmi bajod, én meg mentem és csináltam, amit kellett.


Tegyük rendbe ezt a dolgot. A frissen szült anyának anatómiailag arra van szüksége, hogy minél többet pihenhessen vízszintesben. Tény, hogy a császárosoknak javasolják a talpon levést is, hogy ne alakulhassanak ki vérrögök az erekben. Ugyanakkor nekik sem azt javasolják, hogy főzzék meg a háromfogásost és lássanak neki a nagymosásnak.


A kisbabának az első hat hétben a tudományos kutatások szerint az édesanyjával való tökéletes szimbiózisra van szüksége. Folyamatos bőrkontaktusra, igény szerinti szoptatásra, a szeparáció (például külön szobában altatás, vagy sírni hagyás) és a napirend szerinti babagondozás teljes kihagyására a folyamatból. Ezt sokan azért nem tudják biztosítani a babájuknak, mert nincs megfelelő lelki és fizikai támogatottságuk.


Persze vannak, akik nem így szeretnék a babázást, hanem a Suttogó tanításai alapján, avagy gyakran még a gyermekorvosok és védőnők által is teljes mellszélességben támogatott elavult babagondozási modellt lekövetve. Borzasztó nehéz a tájékozódás, hiszen mindenki mást mond. és ehhez természetesen mindenki ért.


Ebbe a választott segítő nem szólhat bele. A szerződéskötést megelőző beszélgetésen döntheti el, hogy szeretne-e, tud-e csatlakozni olyan családhoz, aki nem a biológiai normát követő babagondozást "választja". (Azért tettem a választás szót idézőjelbe, mert ez nem lenne szabad választási témakör legyen. Érdemes tudományos kutatásokat olvasni a várandósság idején.)
Vannak családok, akik nem választanak, hanem a sors kér tőlük útvonalmódosítást. A segítők között vannak olyanok, akik betegen született kisbaba, avagy a szülés közben nehezített állapotba került édesanyát tudják a legjobban támogatni.
Mindig minden sok szűrőn keresztül, sok szempont szerint értékelhető. A segítőknek szigorúan tilos ítélkezni, minősíteni, hangosan véleményt formálni.


Mikor kezdjen dolgozni egy segítő a család mellett? Lehetőség szerint a nyolcadik kilencedik hónapban, hiszen a családtagokat és a család háztartását és szokásait egyaránt meg kell ismerni, mire megérkezik a kisbaba.

A gyermekágyas segítők nem szoptatási tanácsadók és nem babagondozási ügyekben profi személyek. Persze, előfordul közöttük, aki ezen a képzésen kívül elvégzett sok másik képzést és van neki sokféle sapkája, mint például hordozási tanácsadó, önkéntes szoptatástámogató, babamasszőr, baba-mama jógaoktató, védőnő, kisgyermek gondozó... Ez azonban a tanfolyamom elvégzésnek nem alapja. Bárki jöhet segítőnek, aki érzi az elhívást.


Azokból lesz a legjobb a segítő, akik elfogadják az újszülöttes családok támogatásának alapszabályait és követelményeit, képesek a család igényeit meghallani, elfogadni, azokkal együttműködni, empatikusak, ugyanakkor kiválóan tudnak takarítani, háztartást vezetni.
Természetesen a segítő a család igényeihez igazodik a babagondozást körülölelő döntésekben. Mindenki egyénileg bírálja el, hogy egy adott család igényeihez képes-e tudásával és tettrekészségével, érzékeny lélekkel a szívében és speciális, a biológia normát tükröző hozzáállásával másféle babagondozási elvárások mellé betársulni. Ha viszont betársult, akkor a család szabályai szerint kell a munkát végeznie.


A segítő nem azért van, okoskodjon, hanem azért, hogy láthatatlan angyalként segítse a folyamatokat, melyek egyáltalán nem tervezhetőek és előre kiszámíthatóak. A segítő nem azért van ott, hogy babázzon, hanem azért, hogy az édesanya vállásról levegye a terheket és a lelkének pedig folyamatos megerősítést adhasson ebben az érzékeny időszakban.
Milyen intervallumban vállalnak segítségnyújtást az általam képzett segítők? A várandósság nyolcadik hónapjától a szülést követő tizedik hétig.


Természetesen ez a szolgáltatás sem ingyenes és a szülést követő időszakban sem az. Budapesten 2000 és 3500 Ft között kérnek a segítők. Vidéken 1500 és 2500 Ft közötti összeget szoktak kérni. Van, aki tud számlát adni. Míg mások a család által megfizetendő 1000 Ft-os regisztrációs díj fejében dolgoznak legálisan. Ez utóbbi esetben a TB-jüket maguknak kell állni. Ebből nekik semminemű nyugdíj megtakarításuk nem származik ebben a formában.

Hol érhetők el a segítők? Többségük Budapesten és Pest megyében. Szegeden (ott tartottam egy nagyobb csapatnak képzést.) . De vannak már gyermekágyas segítők Tatabánya, Kecskemét, Székesfehérvár, Veszprém, Komárom és Pécs körzetében is.
Ötlet: érdemes rokonoktól babaváró ajándékként kérni egy gyermekágyas segítőt, akinek a családtagok és a baráti kör dobhatja össze a munkadíját.
---------------------------------------------------------------------
Hogyan lehetnél te is gyermekágyas segítő?

Mindig frissíteni fogom ITT a linket, melynek segítségével eléred az aktuális képzés meghívóját. 


A képzés nem akkreditált, saját képzettségemet adom át integrálva, erre az időszakra specializálva. Az én névjegykártyámon az alábbi tételek szerepelnek, vagyis szerepelnének, mert hosszú lenne kiírni: PREPARE/ENRICH párkapcsolati tanácsadó, szülésfelkészítő dúla, szüléskísérő dúla, gyermekágyas dúla, "kangarúla", gyermekágyas segítő, önkéntes szoptatástámogató, szüléstörténet feldolgozást és gyógyító beszélgetéseket facilitáló mentor.


Ezen felül amíg nagyon kellett a pénz a felszínen maradáshoz, évekig takarítottam családi házakat kisgyermekes családoknál. Végzettségem szerint tanítónő vagyok. Tizenöt évig tanítottam Budapest nyolcadik kerületében hátrányos helyzetű gyermekeket. A pályát ezek szerint mégsem hagytam el, hiszen tanítok. Újra. Mert imádok tanítani. Csak most már olyanoknak adom át a tudásomat, akik önkéntesen engem választanak, akik erre kíváncsiak, akik ebben motiváltak.


Az írás az e-book-ból (A háztartási segítők és háztartási segítőt igénybe vevők kézikönyve) kimásolt részlet. Ha szeretnél a teljes íráshoz hozzáférést kérni, írj nekem levelet a kobzazsuzsa@gmail.com címre, hogy (Annak a nevét és címét küldd el nekem, akinek a bankszámlájáról érkezik az e-book ára, vagyis 2 499 Ft.)


------------------------------------------------------------------------
Aki gyermekágyas segítőt keres, annak ezt a kérdőívet szoktam elküldeni. Aztán a kitöltött kérdőívet megosztom abban a csoportban, ahol az általam képzett segítők várják a felkéréseket.
------------
Gyermekágyas segítőt keresők kérdőíve, ami alapján összegyűjtheted, megfogalmazhatod, nektek, a ti családotoknak, személyre szabottan milyen gondoskodási formákra lenne szükségetek:
Babagondozás:
- pelenkázás
- büfiztetés
- altatás
- fürdetésben segítségnyújtás
- körömvágás (annak megtanítása)
- baba felügyelete, hogy megoldj a háztartásodban néhány feladatot
- baba felügyelete, hogy kimozdulj egy-két órára a kisbabád nélkül
- baba felügyelete, hogy énidőt tudj biztosítani a nagyobb testér(ek)nek
- orvosi rendelőbe kísérés
- tápszer önálló elkészítése
- cumisüvegből táplálás
- a baba szondával való táplálása
- betegség esetén orrszívás
Anyakényeztetés:
- masszírozás
- innivalóról folyamatos gondoskodás a szoptatás miatt
- ennivaló előkésítése, melegítése
- beszélgetés, értő figyelem
- síró/nyugtalan/aktív baba ringatása, lefoglalása, hogy te pihenni/aludni tudj
- nagyobb testvérek felügyelete
- nagyobb testvérek lefoglalása
Kívánatos szakértelem, avagy legyen szaktudása, tájékozottsága az alábbi témákban:
- szoptatástámogatás
- hordozás
- babagondozás
- baba elsősegély nyújtás
- beteg baba gondozása
- császármetszés utáni speciális gondozás
- házvezetés
- speciális főzés (vegán, mentes, paleo...)
Lelki támogatás:
- beszélgetés
- meghallgatás értő figyelemmel
- testi kontaktus, ölelés belefér
- ne nyúljon hozzám, tartsa a távolságot
Háztartás:
- bevásárlás lista alapján
- kifőzdéből étel elhozása
- főzés előkészítése
- főzés
- étkezéshez terítés
- családtagoknak étel előkészítése, melegítése, tálalása
- konyha alapvető rendjének és tisztaságának a biztosítása
- étkező alapvető rendjének és tisztaságának biztosítása
- mosogatás kézzel
- mosogatógép ki és bepakolása
- hűtőszekrény tartalmának és tisztaságának karbantartása
- szemét levitele
- szemetesekben zacskócsere
- baba táplálásával kapcsolatos eszközök fertőtlenítése
- kilincsek és villanykapcsolók fertőtlenítése
- mosás
- teregetés
- szárítógép kezelése
- vasalás
- hajtogatás
- ruhák szekrényekbe elpakolása
- ügyintézés
- postára, gyógyszertárba elszaladás
- porszívózás, felmosás (csakis ahol a papok és a védőnők táncolnak)
- higiéniai helységek tisztántartása
Lények a lakásban:
- jó lenne, ha néha le tudná vinni a kutyát
- kitakarítaná a macskaalmot
- enni adna az állatoknak
- meglocsolná a növényeket
Babagondozási és háztartási hozzáállás, elvárás:
- igény szerinti, válaszkész gondozás támogatása
- suttogó szerinti időbeosztásos gondozás támogatása
- értsen a hordozáshoz
- tervezett tápszeres táplálás támogatása
- mosható pelenkázásban szakértelem és/vagy támogatás
- környezetvédő háztartási szerek használata
- szelektív szemétgyűjtés
- vegetáriánus legyen
- ne dohányozzon
- lehet dohányzó, de amíg az otthonunkban tartózkodik, nem gyújthat rá
- a világnézete a mienkhez hasonló legyen
- lakjon hozzánk közel
Munkavállalás körülményei, feltételei
- naponta két három óra segítség nekünk elegendő
- naponta négy-nyolc órás jelenlétet szeretnénk
- minden hétköznap jöjjön
- elég, ha egy héten egyszer jön
- elég, ha egy héten kétszer jön
- elég, ha hetente háromszor jön
- hétvégét is vállaljon
- délelőtti órákban szeretnénk
- délutáni órákban szeretnénk
- esti órákban szeretnénk
- éjszakát is vállaljon
- szívesen megkínáljuk teával, kávéval
- természetesnek vesszük, ha velünk étkezik a mienkből
- semmilyen
Elszámolás, legalitás
- adjon számlát, legyen vállalkozása
- regisztráljuk a NAV-nál a havi egyszeri 1000 Ft regisztrációs díjjal, mint háztartási segítőt
Kifizetés:
- utalni szeretnénk a pénzt
- készpénzben szeretnénk fizetni
- alkalmanként szeretnénk fizetni
- hetente egyszer szeretnénk fizetni
Szolgálat eleje és vége:
- szeretnénk, ha már a szülés előtt teljesítene szolgálatot
- szülés előtt csak ismerkedünk és megtanítjuk a szokásainkat és a háztartásunkat, de elég csak a szülés után kezdenie
- sajnos későn jutott tudomásunkra a lehetőség, a baba már megszületett, most azonnal be kellene ugrani a mélyvízbe nálunk
- szülés utáni hatodik hétig szeretnénk kérni a segítséget
- szülés utáni nyolcadik hétig szeretnénk kérni a segítséget
- szülés utáni tizedik hétig szeretnénk kérni a segítséget
- szülés utáni tizenkettedik hétig szeretnénk kérni a segítséget
Egyéb:
- inkább idősebb legyen
- inkább fiatalabb legyen
- tapasztalt legyen
- lehet kezdő is
- elmehessünk az otthonába (is) megismerkedni az életvitelével és a higiéniás szokásaival, családtagjaival, gyermekeivel
(Most szólok, hogy a jogszabályok értelmében olyat nem kérhetsz, hogy adja át az iratait fénymásolásra.)
------------------------------------
Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső - megosztás időpontja: 2019. október 15. (maga az írás jóval régebben készült)