Megpróbálni. Együtt. Újra.

2020.02.15

A kintsugi "készítés" egy 15. századtól datálódó mesterség. Olvasztott nemes fémmel illeszteni össze apró darabokat, hogy a kedvenc porcelán megmenthető legyen. Filozófia is született hozzá. A sors változásainak elfogadásra tanít az összetörés következtében megélhető megrendülés és a meggyógyítás, átmentés közbeni érzékeny állapot. Aki pedig birtokolja, azt mindig is emlékeztetni fogja a múlandóságra, az érték, a megbecsülés és hála megrendítő tartalmaira.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3...


Az első kintsugi megszületésekor a törött edény tulajdonosa arra kérte a mestert, tegyen vele valamit, hogy szebb legyen, mint újkorában. Azóta a kintsugi edények a japán teaszertartásoknak is komoly részeivé váltak.

Megrendített ez a tanítás. Akkor amikor párkapcsolati leckék során odavetjük: nem kellett volna összetörni. Mert látod, sohasem lesz többé olyan. Ez egyébként igaz. Olyan már soha többé. A kintsugi mesterek úgy készítik a javítást, hogy azt soha nem álcázzák. Onnantól a seb az edény részévé válik. A beforrasztott seb nemesebbé és értékesebbé teszi az edényt.

A társkapcsolati munka legnehezebb része elengedni a múltra hivatkozást és nem hibáztatni. Nem menni vissza mindig az új szerződés megkötése előtti dolgokhoz. Újra tálcára tenni lemeztelenített szíveket. Kockáztatni. Bízni. Újra megismerni. Vagy talán most először megismerni!


Láttam már olyan emberkapcsolati kintsugikat, amelyek megértették velem, igenis megéri megpróbálni. Csakis egyenrangú viszonyulásban. Mert a törött csésze darabkái is mind-mind egyenrangúak és egyenértékűek. A legnagyobb nehézség, hogy az erősebben sérült fél most nyeregben érzi magát. és attól fél, ha a nyeregből lemerészkedik, akkor kiengedi kezéből a gyeplőt, a folyamatok irányítását. Igényt tart a másik igyekezetére, bizonyítására, teperésére.


Figyeli minden rezdülését. Ha olyan történik, ami elismerhető, akkor az ellenőrzőbe bekerül egy pici piros pont. Ha a másik elrontaná, akkor bekerül három óriási fekete pont. Igen, ez is érthető. De amikor megkérdezem, mennyi ideig tartson a bizonyítás és hány apró piros pont értékelhető bizonyításként, valamint mennyi ideig kell óriási fekete menteset leigazolni, akkor erre már nem tud lenni válasz.

Megbocsájtani és új esélyt szavazni.
Különösen akkor, ha megmondók szava huhog fülünkbe.
Ha nincs senki, aki kísérjen és támogasson.
Rendkívül nehéz.


Köszönöm a kintsugi filozófiának, amiért segít olyan segítővé válnom, amely különbséget tud tenni és fület tud adni. Aki hitet és bizalmat képes szavazni embereknek, akik kimondják felnőtté válásukat. Tudatosodásuk folyamatát. Egyéni és kapcsolati transzcendenciára érettségüket. Felelős döntéseiket.

Nem minden összetörött csészét mentenek át kintsugi életre. "Ha a törött daraboknak megtaláljuk a helyét, az egész részeiként tekintünk rájuk, akkor tovább tudunk lépni. A repedések nyoma mindig jól látható lesz, ezek emlékeztetnek arra, hogy milyen mélységeken mentünk keresztül, az arany pedig azt mutatja, hogy mindez a javunkra szolgált."


Idézet forrása (érdemes a teljes írást elolvasni): https://budapest.imami.hu/.../eletunk-tokeletlensegei-es...


Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső 2020. február 15.
Fotó: pixabay.com