Szülési terv

2019.10.23

Szülésfelkészítő dúlaként mindig megkérdezem a szülőpárt, a realitást szeretnék-e hallani...?
Ma hazánk szülés körüli egészségfelelősei szemében minden, ami a biológiai normához közelítő, tudományos kutatásokkal alátámasztott szaktudás, az sajnos "alter"-nak számít. Tisztelet illeti azokat a szakembereket, akik képviselni képesek a "másságot".


Valóban vannak országok, ahol a szülési terv egy nagyon fontos és elismert dokumentum. Az édesanya, az édesapa, a szülészorvos és a szülésznő együtt ülnek le átbeszélni. Nem sietik el, hiszen ez a felkészülésnek fontos része. Az édesanyák nálunk inkább arról számolnak be, hogy a rendelésen zavarban vannak, kérdezni sem mindig sikerül és öt-tíz perc alatt a folyosón találják magukat. Akár sok pénz megfizetése után is.


A visszajelzések szerint, ha valaki beállít egy szülési tervvel, akkor általában bólogatnak és annyit mondanak az összes tételre, hogy persze, ha nem lesz indok, akkor sem ez, sem az a beavatkozás nem lesz. Persze aztán van indok. Laikusként pedig olyan nehéz képben lenni. Vajon mindent meg kellett velem és rajtam csinálniuk? Mégis azt mondom, hogy van értelme szülési tervet írni. A hathatós tartalmak megfogalmazása érdekében pedig érdemes NEM kórházi szülésfelkészítőre, hanem "alternatív" szülésfelkészítő kurzusra menni. Ahol például a betegjogokat is meg lehet ismerni, valamint képbe kerülni annak tekintetében, hogy mit jelent a háborítatlan szülés.


Hogy a beavatkozások természetesen lehetnek szükségesek, de attól még a méltóságunkat és a felnőttségünket tiszteletben kellene tartani és az ünnepünket pedig végig tekintetbe venni, a beavatkozásokról tájékoztatni. Nem sürgős beavatkozások esetén véleményt kikérni. Adott esetben időt hagyni. Nyilván vészhelyzet esetén minden borul. Valós vészhelyzet esetén talán sok mindentől eltekinthetünk (a méltóságtól és a felnőttként kezeléstől akkor sem). Ugyanakkor azt hallom vissza, mintha széles többségnek vészhelyzet jutott volna.

A szülési terv egy valóban tartalmas szülésfelkészítést követően önszuggessziót képvisel. Mi az, amit szeretnék, mi az, amit el tudok engedni, ha muszáj. Mi az, amit nem szívesen engednék el, de felkészítem a lelkemet és testemet érintő minden eshetőségre.
A szülési terv profi megírásához sok ismeretet vehet magához az édesanya, illetve a szülőpár. Például megismerkedhet olyan varázsmondatokkal, mint például: van még időnk? Ezt akkor lehet bedobni, ha előállnak egy beavatkozási ötlettel. 

Azok az anyák, akik ezt próbálták, kétféle pozitív reakcióról számoltak be:
- ja, igen, persze. Tulajdonképpen miért is ne... (ebben az esetben az anya kapott időt)
- elnézést, de összedugta fejét a stáb és arra jutottunk, hogy ezért meg azért nem tudunk várni, fontos most az adott beavatkozás... (itt az anya kapott valós tájékoztatást)


Direkt úgy írtam, hogy VALÓS tájékoztatást. A "mert mi így látjuk jónak", "mert mi így döntöttünk", "mert rajtunk van a fehér köpeny" "mert a szülés veszélyes műfaj" és a "mert szívesebben járok az unokámmal a Duna partra sétálni, mint maga miatt a bíróságra" mantrák nem a valós tájékoztatás részei. Az idézőjelet pedig nem véletlenül használtam.


Második szülés előtt érdemes elmenni szüléstörténet feldolgozásra, ahol kiderülhet, hány ponton sérült a test és a lélek, hány ponton maradt értetlenség, düh, félelem, szégyen... Ugyanis a traumák oldása során a szülési terv maga is körvonalazódhat. Nem beszélve arról, hogy nagyon komoly pszichés elakadások előzhetők meg egy hatékony munkával. Apás szülés esetén ajánlottan párban. Főleg, ha a második szülést is ketten szeretnétek megélni. Ketten együtt.


A hozzám fordulókkal mindig írunk spirituális szülési tervet. Senkinek nem mutatjuk meg. (Gyakran a másik tervet sem, mert a visszajelzések szerint az orvosok és szülésznők többségét kiakasztja ez a típusú buzgalom, tehát maradunk az önszuggesszió szintjén. Ha csak nem vagyunk benne biztosak, hogy az adott intézmény, orvos, szülésznő erre valóban nyitott.)

Mit is jelent nálam ez a bizonyos spirituális szülési terv?
- lehetőség szerint a babám akkor induljon el, amikor számára ideális
- úgy tudjunk elindulni az intézménybe, ahogyan a legoptimálisabb
- odabent azok fogadjanak minket, akik kipihentek, jókedvűek, nyugodtak és képesek minket a számunkra tökéletes módon támogatni
- tartsanak meg minket felnőttségünkben, méltóságunkban, kapjunk felnőttek számára megfogalmazott tájékoztatást és ellátást
- végig legyen lehetőségünk annak hangulatában vajúdni, hogy a szülés és születés tulajdonképpen ünnep


Ha valaki mindenképpen szeretne bemutatható konkrét kéréseket tartalmazó szüléstervet írni, annak azt javasolom, válasszon körültekintően intézményt, szülészorvost, szülésznőt.


Most szólok, válaszom nyomán hiába is kérne bárki tőlem elérhetőségeket, mert alapvető dúlaszabály, hogy nem javasolunk. Még olyan szaksegítőt sem, akikről jókat tapasztaltunk, jókat hallottunk. Mert mindenkinek más lehet a megtapasztalása. Nem vehetjük magunkra az ajánlás felelősségét. Jómagam tartok szüléstörténet feldolgozást, szülésre felkészítést, szülési terv és spirituális szülési terv írásában támogatást. A neten egyébként lehet levadászni szülési terv sablonokat, ha a saját utat választanád. Most szólok: a szülési terv akkor sem hivatalos dokumentum, ha esetleg valaki szaksegítségként szeretettel fogadja Tőled.

Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső 2019. október 23.
Fotó: pixabay.com